SLEUTEL 4 

 ZELFVERTROUWEN 

De sleutel die ons helpt om boven onze angsten, beperkingen en oordelen uit te stijgen, is Zelfvertrouwen. Het is een van de belangrijkste eigenschappen die we nodig hebben om onze roeping te leven. Wie geen zelfvertrouwen heeft, ontbreekt het lef om buiten de gebaande paden te treden en dus te ontdekken wat het leven te bieden heeft.

Zelfvertrouwen slaat de brug naar het onbekende. Het is het geloof dat je in elke situatie in staat bent om het beste uit jezelf te halen, oftewel: een blind vertrouwen in je kunnen. Veel mensen hebben er gebrek aan. Dat komt omdat wij in de westerse wereld een vluchtig leven leiden waarin amper tijd en ruimte is om onze indrukken en emoties te verwerken. De prestatiedruk ligt hoog en de oneindig veel mogelijkheden die ons geboden worden om te groeien, leidt tot keuzestress. Veel mensen verliezen zichzelf in de huidige jungle van trends, business en moderne technieken en worden onzeker. Ze raken sneller uit balans en hebben vaak het gevoel dat ze ergens in tekortschieten. 

Als je jezelf constant de boodschap geeft dat wat je ook doet niet genoeg is, ontstaat er op termijn een overtuiging die zegt: ik ben niet goed genoeg. Zo halen we onszelf naar beneden en neemt het zelfvertrouwen steeds meer af. Het goede nieuws is dat zelfvertrouwen ook gemakkelijk weer op te bouwen is. Door puur te benoemen wat je mooi en bijzonder aan jezelf vindt, kun je jezelf her-programmeren en herwin je het geloof in jezelf. Het geeft je de kracht om te doen wat je echt wilt en te gaan staan voor wie je bent, met het bevrijdende besef dat je daarvoor niets buiten jezelf nodig hebt. 

ZELFVERTROUWEN IS HET GELOOF DAT JE IN ELKE SITUATIE HET BESTE UIT JEZELF KUNT HALEN.

ACTIVATIE

Activeer jouw sleutel met de activatie Zelfvertrouwen, die je stimuleert om vanuit vertrouwen de juiste keuzes te maken. Zorg dat je lekker zit, dat niets je in de weg zit, maar zit wel rechtop. Focus op het midden van het scherm en doe de ademhalingen op het juiste moment. Voor een korte introductie over hoe een activatie werkt, klik op deze link.

RITUEEL

Dit ritueel is bedoeld om je zelfvertrouwen te vergroten. Het is simpel, misschien iets wat je niet gewend bent om te doen, maar wel heel doeltreffend. De bedoeling is dat je jezelf opneemt met een camera of met je smartphone. Zet de recorder aan en begin te vertellen over wat jij bijzonder aan jezelf vindt. Er is één regel: de opname moet tenminste 10 minuten duren en je mag niet stoppen met praten.

In het begin kan het moeilijk zijn om uit je woorden te komen, maar blijf vertellen, zelfs al is het raar wat je zegt. Na een tijdje zal je merken dat er iets in je loskomt en dat de woorden vanzelf komen. Als je klaar bent, kijk het filmpje dan terug. Je zult verbaasd zijn hoe je tijdens de opname verandert. Als je dit leuk vind, herhaal dit ritueel dan zo vaak als je wilt. Vergeet niet je ervaring met ons te delen!

WERKBOEK

Open je werkboek en blader naar de pagina 8 en 9. Aan de linkerkant zie je een rij met karakter-eigenschappen staan. Nadat je de activatie hebt gedaan, omcirkel je wat gevoelsmatig bij jou past. Als er iets ontbreekt, noteer je dat eronder.

Op de volgende pagina zie je de volgende twee vragen:

Waar ben ik goed in?
Wat maakt mij uniek?


Kijk jezelf eens in de spiegel aan en voel welke antwoorden je zou willen geven. Als je hier moeite mee hebt, vraag dan hulp van iemand die jou kan vertellen wat hij of zij in je ziet. Gebruik dit ter inspiratie, maar neem niet alles letterlijk over! Het gaat om wat JIJ voelt, niet de ander.