SLEUTEL 9 

 ONTPLOOIING 

De sleutel die jouw groei versnelt én gaande houdt, is Ontplooiing. Het stimuleert je om in alle facetten van je leven leergierig te blijven en vastgezette kaders open te breken. Deze sleutel onstaat vanuit Eigenwaarde. Wanneer je het gevoel hebt dat je het waard bent om compleet jezelf te zijn en je roeping te leven, zul je automatisch op zoek gaan naar mogelijkheden om dit te bereiken. Die mogelijkheden openen zich wanneer jij in verbinding treedt met het collectieve bewustzijn en dat proces begint met de mensen om je heen. 

De grootste kracht van ons als mens ligt in het vermogen om elkaars gedrag te interpreteren en over te nemen. Dankzij dit 'sociale bewustzijn' zijn we in staat om patronen (en de uitkomst daarvan) te herkennen. Het opslaan van feitelijke informatie in ons geheugen bepaalt maar voor een klein deel onze groei; veel belangrijker is wat we overnemen van onze directe omgeving (gewoontes, gedachten, normen, waarden, idealen, rituelen, etc.). We leren het snelst via osmose, wat betekent dat we de kennis, energie en ervaringen van anderen vermengen met die van onszelf, met als doel om onszelf te ontplooien.

Wanneer je meer openstaat voor inspiratie van anderen, ontstaan er automatisch meer groeimogelijkheden. Je haalt voeding uit de energie en mentaliteit van de mensen die daar staan waar jij wilt staan en daarmee versnel je het tempo waarin jij jezelf ontwikkelt. Probeer daarbij wel verder te kijken dan de buitenkant; verder dan wat een ander heeft gepresteerd in z'n leven. Het zijn niet de grote prestaties die tellen maar de kleine details die het verschil maken. Zoek daarom niet naar succesverhalen, maar denk in succesformules. Bekijk het leven door de ogen van een kunstenaar, die kleuren met elkaar mengt om nieuwe kleuren te laten ontstaan. Waar wil je heen? Wat heb je nodig? Welke patronen herken je in anderen die iets hebben wat jij mist? Scan en observeer je omgeving en vind in anderen puzzelstukjes die jouw puzzel compleet kunnen maken.

HET ZIJN NIET DE GROTE PRESTATIES DIE TELLEN, MAAR DE KLEINE DETAILS DIE HET VERSCHIL MAKEN.

ACTIVATIE

Activeer jouw sleutel met de activatie Ontplooiing, die je stimuleert om weer van binnen uit te creëren, zodat jouw ware talenten en potentie zich kunnen ontplooien. Zorg dat je lekker zit, dat niets je in de weg zit, maar zit wel rechtop. Focus op het midden van het scherm en doe de ademhalingen op het juiste moment. Voor een korte introductie over hoe een activatie werkt, klik op deze link.

RITUEEL

Ga de komende dagen eens gesprekken aan met mensen waar je normaal gesproken niet zo mee klikt. Probeer te ontdekken wat de ander jou spiegelt, waar je in kunt groeien. Wat zijn de eigenschappen die bij jou minder ontwikkeld zijn? Waarin kunnen jouw 'tegenpolen' je inspireren? Probeer bij het toepassen van dit ritueel de mind-set te creëren dat je leert via observatie en verbinding. Je bent een leergierig wezen dat wil groeien, dus zelfs als iemand jou laat zien wat je zelf schijnt te missen, zie het dan als iets positiefs: je krijgt de kans om via de ervaringen van anderen te groeien.

WERKBOEK

Open je werkboek en blader naar pagina 18 en 19. Hier zie je de volgende vraag:
Wat kan ik doen om mezelf te ontwikkelen?

Vul per categorie in wat je zou kunnen doen om nog meer uit jezelf te halen (dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks). Beschrijf daarbij manieren die je herhaaldelijk kunt gebruiken om jezelf te ontplooien en probeer het enigszins concreet te maken. Schrijf dus niet op 'lezen', maar bijvoorbeeld 'elke dinsdag- en vrijdagavond een uurtje lezen in bed'. Denk in patronen. Je moet de activiteit kunnen integreren in je dagelijkse routines.