SLEUTEL 3 

 EIGENWAARDE 

Een van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt om te creëren wat je wilt creëren, is Eigenwaarde. Je moet tegen jezelf kunnen zeggen 'ik verdien het!' en er vervolgens alles aan doen om daadwerkelijk te krijgen wat jij verdient. Wanneer het leven je onderuit haalt en je de neiging hebt om te klagen of op te geven, weet je dat je eigenwaarde is gedaald en dat je jezelf eraan moet herinneren wat je waard bent.

Soms betekent eigenwaarde dat je streng tegen jezelf moet zijn, bijvoorbeeld als je terugvalt in ongezonde of beperkende gewoontes. In andere gevallen zul je misschien iets minder van jezelf moeten eisen en bijvoorbeeld meer rust nemen of meer tijd voor je vrienden en familie nemen. Eigenwaarde gaat in de basis over waar jij jezelf plaatst in het geheel. Waar sta je als het gaat om je werk, familie, sociale kringen? Waar sta je ten opzichte van de mensen in je stad of land? Welke plek neem je in in deze wereld?

Eigenwaarde is iets heel persoonlijks. Er is geen goed of fout in dit verhaal. Wat jij jezelf waard vindt, is totaal afhankelijk van wat je wilt bereiken in je leven. Feit is dat eigenwaarde in verbinding staat met hoeveel invloed jij hebt op deze wereld. Sommige mensen vinden dat zij het verdienen om aan de top te staan en worden pioniers, biljonairs of wereldleiders, waar anderen vinden dat ze al geslaagd zijn met een huis, een leuke baan en een auto voor de deur. Weer anderen hechten de meeste waarde aan de vrijheid om te kunnen reizen en de mooiste plekken op de wereld te zien. Waar het om gaat is dat je weet wat je wilt en voelt dat je het verdient. Voel je dat niet, dan is eigenwaarde de sleutel die je helpt om uit de wachtkamer te komen en de vele kansen te gaan benutten om boven jezelf uit te stijgen.

EIGENWAARDE GAAT IN DE BASIS OVER WAAR JIJ JEZELF PLAATST IN HET GEHEEL.

ACTIVATIE

Activeer jouw sleutel met de activatie Eigenwaarde, die je helpt te zien dat je bijzonder bent met alle eigenschappen die in jou aanwezig zijn. Zorg dat je lekker zit, dat niets je in de weg zit, maar zit wel rechtop. Focus op het midden van het scherm en doe de ademhalingen op het juiste moment. Voor een korte introductie over hoe een activatie werkt, klik op deze link.

RITUEEL

Het volgende ritueel helpt je om je gevoel van eigenwaarde te versterken - vind je 't fijn om hiermee de dag te starten, maak er dan een vaste gewoonte van. Loop de komende dagen elke ochtend naar een spiegel, maak diep oogcontact met jezelf en spreek een aantal keren de volgende affirmaties hardop uit: 

Ik verdien het.
Ik ben het waard.
Ik mag er zijn.

WERKBOEK

Open je werkboek en blader naar de pagina 6 en 7. Hier zie je de volgende drie vragen staan: 

Wat wil ik bereiken in dit leven?

Waarom verdien ik 't om dit te bereiken?

Wat moet ik veranderen om dit te bereiken?

Neem de tijd voor deze schrijfopdracht en stem je daarbij af op mensen voor wie je bewondering hebt. Dit kunnen bekenden van je zijn of mensen die jou in het algemeen inspireren. Kijk naar wat ze hebben bereikt, hoe ze zich gedragen en wat ze jou evt. spiegelen. Probeer te zien waar je zelf staat en wat je zou moeten veranderen om je gevoel van eigenwaarde te verhogen.