SLEUTEL 7 

 EIGENLIEFDE 

Een sleutel die zacht én hard kan zijn: Eigenliefde. Het is een mooi thema dat veel mensen aanspreekt, maar nog niet zo simpel is toe te passen op je leven. Van jezelf houden, onvoorwaardelijk in al je facetten, kan betekenen dat je soms hard moet zijn voor je omgeving. Het kan betekenen dat je (omwille van je eigen geluk) anderen moet teleurstellen of iets moet doen waar je vrienden of familie niet van gecharmeerd zijn. 

Het vreemde is, dat als je genoeg eigenliefde hebt om jezelf te zijn en je 'gekke' plannen of ideëen door te zetten, je vaak helemaal geen kritiek krijgt. Wanneer men voelt dat je iets doet vanuit liefde voor jezelf en niet om aardig gevonden te worden, is er geen afwijzing. Het wordt zelfs gewaardeerd dat je ergens voor durft te gaan staan! Eigenliefde kan dan ook een beetje vreemd voelen, omdat het je confronteert met de illusie dat je wordt afgewezen als je jezelf bent... niets is minder waar!

Mensen die eigenliefde voelen, zijn open, snel enthousiast en zeker niet oordelend. Je kunt alles met ze bespreken en erop vertrouwen dat ze doen wat ze zeggen. Gebrek aan eigenliefde maakt de mens onzeker en kritisch. Iemand die je afwijst zonder reden kan meestal niet bij z'n eigenliefde komen en projecteert zijn of haar onzekerheden. Ervaar jij jezelf als kritisch, check dan eerst hoe kritisch je naar jezelf bent. Hou je van jezelf? Omarm jij je dromen? Durf je ze te uiten? Durf je ergens voor te gaan staan? Het zijn belangrijke vragen om bij jezelf te checken of je plannen en intenties zuiver zijn, of dat je nog oordelen over jezelf hebt die de weg blokkeren.

WANNEER MEN VOELT DAT JE IETS DOET VANUIT LIEFDE VOOR JEZELF EN NIET OM AARDIG GEVONDEN TE WORDEN, IS ER GEEN AFWIJZING.

ACTIVATIE

Activeer jouw sleutel met de activatie Eigenliefde, die je helpt om meer energie en liefde aan jezelf te geven, zodat je daardoor ook meer voor anderen kunt betekenen. Zorg dat je lekker zit, dat niets je in de weg zit, maar zit wel rechtop. Focus op het midden van het scherm en doe de ademhalingen op het juiste moment. Voor een korte introductie over hoe een activatie werkt, klik op deze link.

RITUEEL

Neem je agenda bij de hand en plan een date met jezelf. Prik een datum en tijd en kies een activiteit waarvan je weet dat je ervan geniet. Je nodigt niemand uit, want dit ritueel doe je alleen. Het is puur bedoeld om de liefde voor jezelf te versterken. Wat je precies gaat doen op je date, dat mag je helemaal zelf bepalen. Denk aan een concert, diner of een avondje naar het theater of de bioscoop. Voel tijdens de date hoe heerlijk het is om even jezelf de vrijheid te geven om met niemand rekening te houden en jezelf alle aandacht te geven die je verdient. Veel plezier!

WERKBOEK

Open je werkboek en blader naar de pagina 14 en 15. Geef in het kort antwoord op de vraag:

Welke complimenten geef ik mezelf?

Ga eerst eens een tijdje voor de spiegel staan. Kijk jezelf diep in de ogen. Maak contact met je hart. Voel wat jij wilt zeggen over jouw karakter, lichaam, prestaties en kwaliteiten. Je hoeft dit niet in één keer te doen. Trek er wat langer voor uit als je meer tijd nodig hebt.