DE BASIS VAN EEN EFFECTIEF ACTIEPLAN.

Een sterk actieplan is praktisch en duidelijk. Het laat geen ruimte over voor twijfel. Aangezien er in elk creatieproces pieken en dalen zitten, is het belangrijk dat jouw plan is afgestemd op deze golfbewegingen. Hier volgen een aantal adviezen om te gebruiken als basis voor een effectief actieplan: 

 Begin met de moeilijke taken 

In deze fase van de workshop beweeg je naar een sterke piek. Je creativiteit en motivatie zijn hoog en daar moet je gebruik van maken, aangezien de curve straks weer zal dalen. Pak daarom de moeilijkste taken als eerst aan. Je hebt er nu de energie voor en daardoor ben je ook meer bereid om te zoeken naar oplossingen als het niet meteen gaat zoals je wilt. Stap niet in de valkuil dat je eerst rustig wilt beginnen. In ons proces is de motor is allang opgestart, dus heb je eigenlijk geen aanloop meer nodig!

 Schakel hulp in waar nodig 

Voor het actieplan dat we samenstellen trekken we ongeveer twee weken uit. Daarna maak je de overgang naar de volgende cyclus, waarin het hele proces zich herhaalt. Als je voelt dat er taken zijn die je niet alleen kunt uitvoeren of waar je de expertise niet voor hebt, schakel dan meteen hulp in. Eis niet van jezelf dat je in korte tijd alles alleen doet, want dat zou zonde zijn. Je moet de piek van deze fase pakken en dat lukt niet als je tijd verliest aan dingen die met andermans hulp veel sneller en beter kunnen.

 Categoriseer je acties 

Als je alle acties die je kunt bedenken onder elkaar laat staan, verlies je al snel het overzicht. Misschien haal je de belangrijkere acties er nog wel uit, maar verder zal het lastig zijn om te zien waar je precies mee bezig bent. Verdeel de lijst daarom in categorieën. Zo wordt het geheel zichtbaar en kun je beter schakelen tussen de verschillende soorten acties die je gepland hebt.

 Voeg een datum toe 

Een actie inplannen zonder er een datum aan te koppelen, biedt ruimte voor uitstel-gedrag. Op een zwak moment zul je eerder geneigd zijn om tegen jezelf zeggen: 'Ach, dat doe ik morgen wel.' Voeg daarom aan alles een datum toe. Hiermee plaats je een anker in jezelf, waarmee je onbewust voorkomt dat je acties voor je uitschuift.

 Voeg meerdere opties toe 

Stel dat je een bepaalde actie niet (gelijk) kunt uitvoeren. Wat doe je dan? Bewaar je 'm voor later? Streep je 'm weg? In veel gevallen zal het op een vervelende manier in je systeem blijven hangen, omdat het niet afgesloten is. Zo creëer je losse eindjes. Bedenk daarom altijd meerdere opties om iets tot uitvoering te brengen, zodat je niet afhankelijk bent van één persoon of situatie.

 Integreer met andere plannen 

Een actieplan dat niet is afgestemd op je dagelijkse patronen, wordt automatisch een avondproject, waarbij het maar de vraag is of je 's avonds nog genoeg energie hebt om ermee bezig te zijn. Bewaar je actieplan niet voor in je vrije tijd, maar integreer het met andere plannen die je maakt. Benut pauzes, reis- en wachttijden, uitstapjes, interessante ontmoetingen en gesprekken. Vorm het actieplan zó dat je er gedurende de dag op gefocust blijft. 

{terug naar boven}